Het kostte wat geduld, veel nadenken én het maken van een videoclip, maar het leidde wel tot een baan waar hij nu helemaal op zijn plek zit. Albert Kloosterboer gooide vorig jaar –noodgedwongen- het roer flink om, met succes. Wat heeft hij gedaan om zo goed op zijn plek terecht te komen?
Op het Vitality Expert Event in september kwam Vitalavie Albert Kloosterboer tegen. Daar hielden we een winactie waarin bezoekers antwoord mochten geven op de vraag: Hoe neem jij je eigen regie? Albert verbeeldde én verwoordde het pakkend: een foto waarop hij een trap op klimt, met het bijschrift: ‘niet bang zijn om grote stappen te durven nemen’. En dat is precies wat Albert zelf in 2017 deed.
Alberts prijswinnende polaroidfoto
Na 27 jaar in de wereld van verzekeringen gewerkt te hebben, kwam Albert in 2017 onverwachts op straat te staan. Het was even een klap, maar uiteindelijk goed dat Albert op deze manier gedwongen werd uit te zoeken wat hij nu écht wilde. “Wie mij kent, weet dat ik altijd de veilige weg koos. Ik had een prima salaris, en zat redelijk op mijn plek. Ik had dus geen reden om te zeuren – waarom zou ik weggaan? Wat dat betreft was het goed dat ik die spreekwoordelijke schop onder mijn kont kreeg. Nu moest ik echt stilstaan bij: ‘wat wil ik eigenlijk echt?’ Ik realiseerde dat ik in mijn werk vooral meer contact met mensen wilde. Dat had ik de laatste jaren gemist, omdat ik toen veel binnendeurs werkte, achter de computer.”
‘Durf verder te kijken’
Alberts loopbaancoach zette hem flink aan het denken en motiveerde hem om verder te kijken dan zijn oude branche. “Waar sta je in je kracht, wat zijn je talenten, wat zijn je drijfveren? Ik had een fantastische coach die me daarmee hielp.” Albert solliciteerde een paar maanden lang op banen buiten zijn oude branche, maar kwam zijn droombaan nog niet tegen. Tot zijn loopbaancoach hem op een creatief idee bracht: ‘Je houdt toch van zingen, waarom neem je je CV niet zingend op?’. Dat idee liet Albert niet los: “Dus ben ik in het diepe gesprongen en heb ik uiteindelijk een lied en videoclip opgenomen.”
In zijn zoektocht naar een nieuwe baan besloot Albert Kloosterboer al zingend zijn CV te presenteren en op social media te delen. En met succes!
Het lied legde hem geen windeieren: al gauw nadat hij de video op social media had gedeeld, hing radio 538 aan de lijn voor een interview, en in de dagen die volgden werd Albert platgebeld door meerder werkgevers die met hem in gesprek wilden. “Ik kon echt gaan kiezen.” Uiteindelijk volgde Albert zijn hart en koos voor een baan als adviseur duurzame inzetbaarheid bij Volandis. Daar kreeg hij precies wat hij wilde: iets betekenen voor anderen, veel contacten en leuke collega’s. “Ik ga nu met heel veel plezier naar mijn werk toe”.
Grenzen aangeven
Behalve een fijne nieuwe baan, bracht het loopbaantraject Albert ook tot nieuwe inzichten over zichzelf. “Ik realiseerde me bijvoorbeeld dat ik behoorlijk perfectionistisch ben, en daardoor gauw de neiging heb te zeggen: ‘ja hoor, dat doe ik wel’. Op het moment dat ik zonder werk kwam te zitten, realiseerde ik dat ik ook daarin een ander persoon wilde zijn. Binnen mijn nieuwe werk geef ik beter aan wat mijn grenzen zijn en wanneer iets te veel wordt.”
Gouden tip
Albert durfde in zijn zoektocht naar nieuw werk buiten de gebaande paden te treden, en kan dat anderen ook van harte aanbevelen. Hij verwoordde het al mooi op de foto, en daarin ligt ook de gouden tip die hij anderen mee wil geven. “Durf buiten je comfortzone te stappen. Onderneem actie, of je nu op zoek bent naar een andere baan, of binnen je werk verder wil groeien. Neem initiatief en stap zelf naar de organisatie met nieuwe ideeën. En durf open kaart te spelen en je kwetsbaar op te stellen.”
Eigen regie
In Alberts geval was er een flinke, noodgedwongen verandering nodig voordat hij de stap durfde te nemen om te kijken naar wat hij echt zelf wilde. Vanuit Vitalavie zien wij dat vaker, medewerkers realiseren dat ze verandering willen, maar houden uit veiligheid dingen toch bij het oude. In onze dienstverlening willen we medewerkers juist aanmoedigen een stap te zetten, hoe klein ook. Het positieve effect van dit stapje zorgt vaak voor een volgende stap en uiteindelijk ervoor dat ze dit nieuwe gedrag ook volhouden. Dat werkt ook in het voordeel van de organisatie: medewerkers die zelfleiderschap tonen en hun eigen richting bepalen, zijn vitaler, gemotiveerder en presteren beter. Ze geven hun grenzen goed aan, zijn meer betrokken en kunnen beter omgaan met veranderingen.
Hoogleraar Tinka van Vuuren heeft hier onderzoek naar gedaan en kwam hierbij tot het Eigen Regiemodel. Al deze kennis hebben wij verwerkt in het vitaliteitsprogramma de Vitalutie. Wil je hier meer over lezen? Download dan hier onze Whitepaper.
Vitalavie brengt organisaties en medewerkers blijvend in beweging! Benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen? Neem vrijblijvend contact met ons op.
Comments are closed.