Vitaliteit van de medewerkers is iets wat bedrijven snel over het hoofd zien maar wat gelukkig steeds hoger op de agenda komt te staan. Een vitale werknemer is namelijk veel productiever, gemotiveerder en werken langer door.
Als werkgever kun je allerlei activiteiten bedenken en verzorgen om er voor te zorgen dat werknemers langer en met plezier naar het werk gaan. Dat is niet alleen gunstig voor de werknemer en werkgever maar ook voor het imago van het bedrijf.
Tot op heden hebben bedrijven lang niet voldoende oog voor algehele tevredenheid van hun medewerkers. Hierin kunnen werkgevers zich dus nog veel meer verbeteren. De absolute basis voor tevredenheid is het voeren van goede (functionerings)gesprekken, waarin de wensen van medewerkers uitgebreid aan bod komen. Hierin kunt u als werkgever vragen naar toekomstplannen en ambities van de werknemers en eventueel scholing aanbieden. Belangrijk hierin is dat er voldoende steun en ontplooiingsruimte geboden wordt aan werknemers, zodat ze zich nog meer kunnen gaan ontplooien. Hierdoor zal de tevredenheid kunnen gaan toenemen.
Een andere belangrijk aandachtspunt is: geef aandacht aan uw medewerker. U kunt uw medewerkers aan spreken op hun leefstijl (zoals rook- en drinkgedrag), want u betaalt eraan mee als een medewerker ziek of arbeidsongeschikt wordt. Van een medewerker mag verwacht worden dat hij goed werk verricht. Als werkgever kunt u dit niet afdwingen. U kunt wel cursussen aanbieden om van het roken af te komen, zorgen voor gezonde voeding in de kantine of sportgelegenheden aanbieden. U kunt faciliteren en wijzen op de risico’s van een ongezonde leefstijl. Met andere woorden: de werkgever kan e.e.a. bespreekbaar maken.
Comments are closed.