Subsidie levensmiddelenindustrie

Subsidie levensmiddelenindustrie

Subsidie levensmiddelenindustrie: De levensmiddelenindustrie is een essentiële sector in de Nederlandse economie. Het behoud van de sterke internationale positie van de levensmiddelenindustrie vereist een sterke thuissituatie met toekomstbestendig menselijk kapitaal. Investeren in toekomstbestendig menselijk kapitaal betekent investeren in duurzame inzetbaarheid.

subsidie levensmiddelenindustrieBedrijven in de levensmiddelenindustrie hebben sterk te maken met vergrijzing en ontgroening. In de levensmiddelensector was de gemiddelde leeftijd in 2012 40,4 jaar oud en was 13% van de werknemers 55 jaar of ouder, overeenkomstig met 16.000 banen. Onderzoek van TNO toont aan dat het percentage werknemers binnen de sector dat kan (blijven) voldoen aan de psychische en fysieke eisen van het werk binnen de sector afneemt, naarmate de gemiddelde leeftijd toeneemt. Een risico dus op fysieke overbelasting, zeker met het vergrijzende personeelsbestand. Om zijn vooraanstaande positie op de internationale markt behouden en vergroten, is aandacht voor duurzame inzetbaarheid in de sector van belang, in het bijzonder vitaliteit en gezondheid.

Dan zijn er nog maatschappelijke ontwikkelingen die invloed hebben zoals:
• Veranderende arbeidsrelaties: meer flexibiliteit, tijdelijk arbeidsrelaties en meer arbeid als zelfstandige.
• Het verhogen van de pensioenleeftijd.
• Regelingen voor vervroegd pensioen zijn verdwenen.
• Technologische ontwikkelingen: risico op kwalificatieveroudering.
• De toenemende participatiesamenleving met meer zorgtaken voor burgers

Maar helaas zijn medewerkers niet altijd vitaal en optimaal inzetbaar. Zo heeft 60% van de Nederlandse medewerkers met stress te maken, neemt het aantal mensen met burnout klachten toe (in 2016 met 8%), presteert 25% onder hun potentieel en heeft 1/3 last van hoge werkdruk. Om te zorgen dat medewerkers vitaal en inzetbaar zijn, is het voor organisaties van belang dat er een duurzame gedragsverandering op gang komt bij hun medewerkers.

Subsidiemogelijkheid

In dat kader heeft Stichting Opleidings- en Ontwikkelfonds Levensmiddelenindustrie (SOL) een ESF subsidie aangevraagd voor leden in deze sector die aan de slag willen met de het verbeteren van de gezondheid & vitaliteit van werkenden. Vitalavie is door SOL geselecteerd als leverancier om deze trajecten uit te voeren.
Zie www.sol-online.nl/nieuws/176-aan-de-slag-met-de-vitaliteit-en-gezondheid-van-uw-medewerkers-.htm (als link toevoegen) voor meer informatie over deze subsidie regeling. De uitvoeringsperiode van de subsidie loopt tot en met november 2018.

Download de Whitepaper

Door de site te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten